Steeds vaker krijg ik te maken met klanten die worstelen met hun wachtwoorden. Ik heb al eens vaker artikelen met tips en advies daarover gepubliceerd, maar het blijkt nog steeds, en steeds vaker, een actueel thema.

https://ppynenburg.nl/nieuws/124-wachtwoorden

https://ppynenburg.nl/nieuws/119-wachtwoorden-verzinnen

https://www.linkedin.com/pulse/wachtwoorden-onthouden-dat-kan-niemand-meer-pieter-pijnenburg?trk=prof-post

Het eerste artikel gaat over het belang van wachtwoorden en hoe daarmee om te gaan, terwijl het tweede artikel meer ingaat op de keuze van wachtwoorden.

Gebruik nooit op meerdere plaatsen hetzelfde wachtwoord. Ook kan het heel verwarrend zijn om wachtwoorden te kiezen die veel op elkaar lijken. Door die verwarring kan het zijn dat een account geblokkeerd wordt door een vergissing (3 verkeerde pogingen of zo), waardoor je helemaal geen toegang meer hebt of tijdelijk niet. Het is beter om sterk afwijkende wachtwoorden te kiezen en die (digitaal) te registreren dan te denken dat je ze wel kunt onthouden.

Een aantal mogelijkheden tot het verzinnen van wachtwoorden heb ik in het tweede artikel al genoemd. Ben creatief en consequent, dan kan er weinig mis gaan.

In het derde artikel bespreek ik een aantal hulpmiddelen voor het beheren van je wachtwoorden. Eigenlijk een must, want zelf onthouden kan tegenwoordig niet meer. Zeker als je je aan bovenstaande regels wilt houden: Gebruik overal een ander en uniek wachtwoord.

Hulp nodig? Ik adviseer u graag.