Tweederde van alle Windows-pc's heeft beveiligingsproblemen

Test hier snel en veilig je systeem met een helder overzicht zonder programma('s) te installeren. Je kunt anoniem gebruik maken van deze tool.
Als het e-mailadres ingevuld wordt, zie ik ook de resultataten en kan daarna deskundig advies geven.

Twee op de drie pc's met Windows zijn door verouderde software en onveilige instellingen slecht beschermd tegen malware. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De meerderheid van de ondervraagde consumenten gaf vóór het onderzoek aan een gemiddelde tot uitstekende kennis van veilig computerbeheer te hebben, maar bij een analyse van hun pc blijkt dit tegen te vallen. Alle resultaten van het onderzoek staan in de Consumentengids van februari.

Software-updates zijn net zo belangrijk voor het beveiligen van computers als virusscanners, omdat hackers vaak gebruik maken van lekken in verouderde software. Op 39% van de onderzochte computers stonden verouderde versies van programma's als Java, Adobe Flash en Adobe Reader. Het verwijderen of updaten van deze software lost een groot deel van de aangetroffen lekken op, al bleek uit het onderzoek ook dat verouderde software niet het enige beveiligingsprobleem is. Op 25% van de computers stond ongewenste of verdachte software, bij 13% was het gebruikersaccountbeheer uitgeschakeld (waardoor ieder programma zich zonder toestemming van de gebruiker kan installeren) en 3% had helemaal geen antivirussoftware.

Onderzoek

De Consumentenbond raadt consumenten aan om hun pc na te lopen op belangrijke risicofactoren en geeft informatie hoe beveiligingsproblemen op te lossen. Voor het onderzoek vulden 498 personen een enquête in en scanden hun Windows-pc op kwetsbaarheden.

Hiervoor gebruikten zij ScanCircle, een gratis te starten analyseprogramma. De Consumentenbond keek in zijn onderzoek alleen naar Windows-pc's omdat 90% van de consumenten dit besturingssysteem gebruikt.