Een wachtwoord kiezen kan heel lastig zijn, zeker als je veel online bent en op veel plaatsen een wachtwoord moet bedenken. Daarom kiezen veel mensen ervoor om overal hetzelfde wachtwoord te kiezen. Dat is echter niet zonder risico, zoals je hier kunt lezen.

Gebruik associaties bij websites, producten of diensten en een zelfbedacht versleutelsysteem en je kunt het wachtwoord eenvoudig onthouden, zelfs zonder ze op te schrijven.

Voorbeeld:

Facebook wordt feestbook en versleuteld (e=3, 0=0) plus het jaar van eerste verbinding wordt dan F3estB0ok_12. Als je tussen je wimpers doorkijkt, zie je de naam gewoon staan, maar raden is al een stuk lastiger. Alibaba wordt chinashop en versleuteld (i=1, a=@, o=0)) plus het jaar van eerste verbinding wordt dan Ch1n@Sh0p_16 Enz.

Bedenk voor jezelf een versleuteling, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Letters verbasteren naar cijfers, letters omdraaien, hoofd- en kleine letters afwisselen. Ben er daarna heel consequent in en je tikt ze zo in.

Een andere keuze kan zijn om een zin te maken die de dienst beschrijft en dan b.v. de eerste (of tweede) letter van het woord te kiezen:

Facebook wordt 'Ik vind Facebook leuk voor thuis' en dan je formule erop loslaten: 1vFlvt_14 (eerste letter van elk woord plus de versleuteling zoals eerder beschreven) of k1@30h_14 (tweede letter). 

Ben creatief en dus veilig(er).