Let op bij de aanschaf van gebruikte systemen. Daar wordt nog wel eens mee gesjoemeld en u bent als koper daarvan het slachtoffer.

Nieuwe systemen worden meestal uitgeleverd met een geldige Windows licentie en voorgeinstalleerd op uw nieuwe systeem, maar anders gaat dat met gebruikte systemen. Met deze zogenaamde 'refurbished' systemen wordt nog wel eens gesjoemeld.

Licentiecodes worden van afgedankte en gesloopte systemen overgeplakt op andere systemen, maar Microsoft 'ziet' het verschil. Aan de hand van een hardware sleutel wordt een code gegenereerd, waardoor uw systeem herkend wordt. Als deze sleutel ineens veranderd is omdat andere hardware is gebruikt en wordt de licentie geblokkeerd.

Door slimme trucjes op zulke systemen los te laten valt niet op dat u te maken hebt met een niet legitieme versie, tot er na verloop van tijd updates geinstalleerd worden die deze trucjes weer neutraliseren. Kom daar dan nog maar eens bij je leverancier voor langs. De garantie is verstreken (30 dagen to 3 maanden) en wie weet wat er in de tussentijd met uw systeem is gebeurd. Daar is de leverancier dan "niet meer verantwoordelijk voor".

Voor meer uitleg over deze handelwijze, zie het informatieve filmpje van Microsoft: https://youtu.be/38nfs_Fo5I8

Bent u slachtoffer van dit soort praktijken dan zit er meestal niets anders op dan alsnog een geldige licentie aan te schaffen, waarmee uw aankoop ineens veel duurder uitpakt. Hebt u hulp nodig, ik help u graag. Neem contact op voor eerlijke hulp.