Wat, als je digitizer (de glasplaat) van je iPad gebroken is? Meestal gebeurt dat na een val? Hij werkt nog wel maar de glassplinters bedreigen je hand en sommige gedeelten van de digitizer reageren niet meer. Ook komt het voor dat enorme krassen het plezier om met het apparaat te werken enorm bederven. Ik kan hem voor u repareren.

De glasplaat van een iPad ligt bovenop het LCD scherm en is dus gevoelig voor beschadiging. Er kunnen krassen op ontstaan of erger, het glas kan breken. Geen nood, dit is vrij eenvoudig te repareren. Het is wel arbeidsintensief en vraagt veel handigheid.

Afhankelijk van het type iPad (1 of 2) is de ingreep anders. Een iPad 1 heeft de digitizer met een plastic frame ingeklemd in de aluminium behuizing en het LCD scherm zit in ditzelfde plastic frame gemonteerd. De kans dat na een val het LCD scherm ook beschadigd is, is daardoor groter. Als het beeld niet overal goed meer is, moet dus niet alleen de digitizer, maar ook het LCD scherm vervangen worden. Dat is best een dure aangelegenheid.

Bij de iPad 2 of later is de glasplaat op het frame van de iPad gelijmd en het LCD scherm zit vastgeschroefd aan de behuizing. Hierdoor is het scherm minder kwetsbaar bij een val en meestal nog wel intact.Hier is alleen de digitizer vervangen meestal voldoende. Het scherm is wel duurder dan van de iPad 1 en het vraagt nog meer handigheid om de glasplaat van het frame los te krijgen, want die lijm is van hoge kwaliteit. Daar moet een verfbrander of föhn aan te pas komen, maar niet te heet, anders smelten de plastic onderdelen die her en der vlak onder het glas zitten. Ik noem even de webcam, maar ook de knoppen en schakelaars zijn kwetsbaar.

Het vervangen van alleen de digitizer kan ik verzorgen voor € 90,- voor de iPad 1 en voor € 100,- voor de iPad 2. Als ook het LCD scherm vervangen moet worden, komt er € 120,- extra bij, wat het vaak al niet meer rendabel maakt om het te laten vervangen. Genoemde prijzen zijn incl. BTW bij afleveren en ophalen. Als ik het apparaat bij u moet ophalen en terugleveren, komt er € 0,50 per KM bij. Ik kan de vervanging alleen uitvoeren in mijn eigen werkplaats.