Ook MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) en ICT dienstverlening kunnen goed samengaan door energiebesparende maatregelen. Onder meer door het gebruik van PV-panelen of wel Photo Voltage panelen, in de volksmond zonnepanelen genoemd.

Omdat we nogal wat energie verbruiken doordat soms gedurende langere tijd systemen van klanten bij mij in test staan of een optimalisatie moeten ondergaan, hebben we een hogere energierekening als een gmiddeld huishouden. Natuurlijk staan er bij mij ook gedurende de dag meer computers aan als in een gemiddeld gezin. Dat hebben we gecompenseerd door de aanschaf van zonnepanelen.

Met deze PV-panelen besparen we niet alleen op onze energierekening, maar ontlasten we natuurlijk ook het milieu. Ook zijn we hierdoor minder afhankelijk van onze leverancier. Mocht de stroom even uitvallen, dan blijf ik toch voor mijn klanten bereikbaar omdat telelefoon, Internet en computersystemen gewoon blijven doordraaien.

Met 10 panelen van 215Wp kunnen we per dag tussen de 5 en de 15 kWh energie zelf produceren, afhankelijk van het weer natuurlijk. Op 7 mei hebben we deze panelen laten installeren. Er wordt zelfs nog 15% subsidie op verleend zolang dat potje nog niet leeg is tot een maximum van 650 euro per installatie en die was al overgemaakt voordat de panelen op het dak lagen. Nu (eind juni) staat de teller op bijna 500 kWh, terwijl het voorjaar niet echt geweldig was. Een jaaropbrengst van 2.500 kWh moet te halen zijn.

Uit estetisch oogpunt hebben we gekozen voor volledig zwarte panelen, die op onze zwarte dakpannen natuurlijk veel minder opvallen dan de meest gebruikte blauwe panelen. Zelfs de omlijsting is zwart, waardoor de omgeving ook geen last heeft van schittering of reflecties. Ons huis staat pal op het zuiden, wat het hoogste rendement garandeert en er staan geen bomen of andere hoge obstakels in de weg die voor ongewenste schaduw zorgt op de panelen.  De terugverdientijd van deze investering is bij gelijkblijvende energieprijzen rond de 8 jaar en als die prijs stijgt, wordt die tijd zelfs nog korter.

Andere maatregelen die we hebben getroffen:

  • Ledverlichting of spaarlampen door vrijwel het hele huis;
  • Master/slave contactdozen; PC uit is alles op deze doos uit;
  • Kunststof kozijnen met dubbele beglazing met ventilatieroosters;
  • HR+ CV installatie, ook voor warm water; met onderhoudscontract;
  • Waterbed eruit (energievreter) en vervangen voor boxspring;
  • Ventilatieroosters in de kurkdroge kruipruimte schoonhouden;
  • Reflexiefolie achter de radiatoren tegen buitenmuren geplakt;
  • Alle radiatoren dicht voor ruimtes waar weinig verwarming nodig is.

Door bovenstaande maatregelen heeft onze grote jaren-70 woning (ruim 600 m3) 3 jaar geleden toch een energielabel B gekregen. Dat was dus nog voordat we de PV-panelen hebben laten installeren. En we blijven zoeken naar andere besparingsmogelijkheden want energie zal de komende jaren alleen maar duurder worden.

Mocht u dergelijke plannen hebben dan deel ik graag mijn ervaringen met u. Neem gerust contact met mij op. Ik geef graag onafhankelijk advies. Ik heb geen afspraken met welke leverancier dan ook.