Nog steeds zie ik in de praktijk dat veel computers gebruik maken van een trage harde schijf.
Dat kan veel beter ... met een supersnelle SSD. Tegen relatief weinig kosten heb je dan weer een lekker snel systeem.

Een SSD bevat geen bewegende onderdelen maar alleen supersnel flash-geheugen. Daardoor is de kans op crashen door beschadiging van de gevoelige, snel draaiende schijf van een conventionele harde schijf uitgesloten. Ook gebruikt hij minder energie, maakt geen geluid en wordt niet warm.

Een SSD is een factor 8 tot 10 sneller dan een conventionele harde schijf, maar door de beperkingen in de rest van een wat ouder systeem zal een pc of laptop met een upgrade naar een SSD geen 10x hogere snelheid halen. In de praktijk wordt zo'n systeem 2 tot 5x zo snel, afhankelijk van het gebruikte type processor en geheugen.

Vooral de i3, i5 en i7 series van Intel hebben veel baat bij deze upgrade. Zit er een ouder type processor in je systeem, zoals een Pentium, Core2Duo of tragere AMD A4 of A6, dan heeft deze upgrade weinig zin. Windows 10 en MacOSX zijn geoptimaliseerd voor het gebruik van SSD's, zodat deze nieuwe besturingssystemen geen belemmering geven maar zelfs beter presteren.

Er zijn wel grote verschillen tussen SSD's onderling. Voor vervanging komen met name SATA SSD's in aanmerking vanwege de eenvoud van uitwisseling. Ze komen gewoon op de plaats van een normale harde schijf en gebruiken dezelfde aansluiting met een maximale snelheid van 6Gb per seconde. Wil je veel meer snelheidswinst, dan zal gekeken moeten worden of het moederbord voorzien is van een supersnel M.2 slot. Daarmee is nog veel meer winst te boeken, tot 4x zo snel, maar dan is ook de rest van het systeem al voorzien van snellere componenten. Meestal zit er dan al een SSD in. Het komt wel vaak voor dat gekozen is voor een hele kleine M.2 SSD van 16 of 32GB die alleen gebruikt wordt als buffer om het systeem sneller te maken, maar dan wordt Windows en de data gewoon op de harde schijf gezet. In dat geval zou een grotere M.2 SSD de moeite waard kunnen zijn. Tenminste, als het systeem daarvan kan worden opgestart. De harde schijf kan dan blijven zitten voor meer opslagruimte.

Upgrade

Een upgrade van je trage harde schijf naar een supersnelle SSD kan ik verzorgen voor een scherpe prijs. Genoemde prijzen zijn inclusief het overzetten van alle programma's, data en configuratie en tuning. Er verandert optisch niets aan je systeem, alles werkt exact zoals voorheen. En dat binnen 24 uur. Voor € 20,- meer wordt de verwijderde harde schijf ingebouwd in een USB-3 behuizing, waardoor hij te gebruiken is als back-upschijf.

  • 120GB Samsung SSD voor € 135,-
  • 250GB Samsung EVO 860 SSD voor € 165,-
  • 500GB Samsung EVO 860 SSD voor € 195,-
  • 1TB Samsung EVO 860 SSD voor € 255,-

De 120, 250 en 500GB uitvoeringen zijn op voorraad, daar kun je zelfs zonder afspraak voor langskomen.
De 1 TB uitvoering zijn alleen op bestelling. Die zijn echter binnen 2 dagen beschikbaar, dus maak gerust een afspraak.
Voor deze prijzen heb je nog lang geen nieuw systeem, maar wel vrijwel dezelfde ervaring. En dat geldt zeker voor Apple systemen. Zowel oudere Macbooks als iMacs hebben enorm veel baat bij deze upgrade en gaan daarmee nog jaren mee.

Genoemde prijzen zijn exclusief BTW.