Begin 2019 slim en geef je trage computer een boost met een supersnelle SSD.
Om 2019 goed te beginnen, zolang de voorraad strekt, een Samsung 840 Pro SSD van 512GB in je trage computer voor € 195,- incl. btw.

En dat is natuurlijk inclusief het maken van een 1 op 1 kopie van de harde schijf naar de SSD, waardoor alles precies zo blijft als je gewent bent, het inbouwen waarbij het systeem tevens inwendig gereinigd wordt en het fine-tunen van alle instellingen voor optimaal gebruik. In de meeste gevallen krijg je dezelfde of zelfs meer opslagruimte als voorheen. Je oude harde schijf kan tegen een kleine vergoeding meegeleverd worden in een externe behuizing, zodat die inzetbaar is als back-up schijf. Je krijgt de oude harde schijf in ieder geval in verband met de privacy mee naar huis.

Een frustratie van velen. Na een paar jaar is die kostbare laptop of desktop toch wel heel erg traag geworden. Dat geldt zowel voor Windows als Apple Macintosh systemen. Met name de harde schijf heeft het zwaar te verduren dankzij ontelbare updates en vervuiling van de systeembestanden. Opschonen levert echter weinig resultaat omdat de harde schijf veruit het traagste onderdeel in het systeem is. Een SSD vervangt de harde schijf en bevat supersnel flash-geheugen, waardoor lees- en schrijfsnelheden een factor 25 tot 30 hoger zijn, tot ruim 500 MB per seconde waar een normale harde schijf niet verder komt dan 20MB.

Ik kon voordelig een partij inkopen van deze supersnelle professionele SSD's, niet nieuw maar wel goed (refurbished). Hiermee wordt je systeem minimaal 3 tot 6 keer zo snel. Geen goedkope Chinese clone maar de superbetrouwbare Pro-lijn van Samsung. De nieuwprijs was een paar jaar geleden nog ruim € 450,-.

Niet meerdere minuten wachten tot je schijf is uitgerateld maar binnen enkele tientallen seconden is je systeem klaar voor gebruik. En ook gedurende het gebruik geniet je van deze snelheden. Daarnaast zijn ze door het ontbreken van bewegende delen helemaal onhoorbaar, energiezuinig en worden ze niet warm. De accu van een laptop gaat daardoor langer mee en de electronica wordt minder snel warm wat de levensduur verlengt.

Mijn ervaring leert, dat een Macbook uit 2008 of 2009 daardoor nog jaren meegaat. MacOS is geoptimaliseerd voor het gebruik van deze media. Voor een Windows laptop uit die tijd heeft het niet zoveel zin, die moeten wel wat jonger zijn om optimaal gebruik te kunnen maken van deze snelle upgrade. Er zal minimaal een Core i3 of hoger in moeten zitten en voorzien zijn van Windows 7 maar bij voorkeur Windows 10, om optimaal te kunnen profiteren.