Het komt vaker voor dan gedacht. Je laptop wordt gestolen. Dat betekent dat je hele hebben en houden op straat KAN belanden. Wat te doen?

Het komt meer dan eens voor. Je laat je laptop, tablet of smartphone ergens liggen en ineens is hij verdwenen. In een hotelkamer laten liggen, in de auto of in een horeca-gelegenheid. Gestolen. Help! Maar wat gebeurt er met je gegevens?
Allereerst natuurlijk aangifte doen. En verder? Dat hant af van je instellingen. Is je apparaat goed beveiligd met een wachtwoord? Dat zegt niet alles, een beetje handige jongen (of meisje) kan de inhoud bij een laptop gemakkelijk achterhalen. Wel is het meestal mogelijk om de schijf extra te beveiligen met encryptie. In dat geval is de hele inhoud van de schijf versleuteld en is zonder dat wachtwoord de inhoud niet te achterhalen.

Denk naast persoonlijke documenten, zoals CV, kopie paspoort en dergelijke ook aan alle inloggegevens bij diverse clouddiensten, zoals gmail, social media en cloudopslag systemen. Ook die zijn in dat geval direct toegankelijk voor de crimineel. En wat te denken van je lijstje met wachtwoorden, dat je zorgvuldig bijhoudt in een tekstbestandje op je bureaublad of mapje? Akelig gevoel, toch?
Wat te doen? Allereerst natuulijk direct alle wachtwoorden wijzigen die op automatisch invullen staan. Dat zijn er vaak veel meer dan je denkt. Zo bezoek je wellicht regelmatig webshops ... er kan dan volop geshopt worden onder je naam, bij een bestelling is het bezorgadres eenvoudig te wijzigen, dus jij krijgt de rekening maar niet het produkt.

Hoe kun je dit voorkomen?

Natuurlijk is de eerste stap een goed en veilig wachtwoord of pincode instellen op je systeem. Een 'kruimeldief' heeft waarschijnlijk geen idee hoe hij daar nog iets mee kan, hem gaat het alleen om snel geld. Maar de heler weet waarschijnlijk wel hoe te handelen. Daarom is een compleet versleuteld systeem wel zo veilig maar natuurlijk ook lastig. In dat geval moet al een veilig wachtwoord ingevoerd worden voordat je systeem opstart. Soms gaat dat met een vingerafdrukscanner.
Ook is het natuurlijk gemakkelijk als een browser je inlogwachtwoorden voor je onthoudt, maar veilig? Die twee staan meestal lijnrecht tegenover elkaar. Als je mijn tips leest over de keuze van wachtwoorden, kun je wellicht die optie uitzetten in je browser en kun je ze redelijk onthouden. Better safe than sorry.

Verder is een goed overzicht van alle inloggegevens van alle diensten waar je gebruik van maakt noodzakelijk. Je kunt dit digitaal bijhouden in een versleuteld bestand, wat je uiteraard goed beveiligt met een lastig wachtwoord en bij voorkeur met 2-weg verificatie. In dat geval moet een 2e beveiliging gehanteerd worden voor toegang, zoals een sms-code, pincode of vingerafdruk. Meer hierover lees je hier.

Ik hoop dat deze situatie je bespaart blijft, maar helaas gebeurt het regelmatig. Gisteravond werd ik nog gebeld door een klant die het was overkomen. 2 weken geleden pas nieuw gekocht en nu weg ... gelukkig heb ik bij de aflevering de oude data van haar vorige laptop op een externe schijf meegegeven en heeft ze die veilig opgeborgen en gelukkig niet in haar laptoptas. De meeste informatie heeft ze dus nog paraat, maar alle inlogegevens liggen wel 'op straat'. Die zullen allemaal aangepast moeten worden.

Helaas koos ze niet voor een goed beveiligingspakket van ESET omdat ze nog een abonnement had lopen op een ander antivirus pakket wat ze zelf zou installeren. Of dat is gebeurd? Ik weet het niet. Of daarin de mogelijkheid van traceren van haar laptop zit? Ik weet het niet. Bij ESET is die mogelijkheid in ieder geval wel aanwezig. Als je na installatie het pakket registreert en de optie activeert, is via een kaartje te achterhalen waar de laptop zich bevindt, tenminste als er een Internet verbinding is gemaakt.

Opsporen

In sommige gevallen is tegenwoordig ook te achterhalen waar je apparaat gebleven is. Bij een Macbook kun je dezelfde truc toepassen als met je iPhone op iPad via de instelling 'Vind mijn phone'. Daarmee valt die via iCloud te achterhalen als die optie is ingesteld en het apparaat met Internet verbonden is. Als je met een Microsoft account bent ingelogd in Windows 10 kan dat ook, mits dat is gekoppeld.

Hulp nodig bij de diverse instellingen en mogelijkheden? Ik help graag.