Het Internet in de gaten houden met informatie over veilig computergebruik wordt steeds belangrijker. Dagelijks bereiken mij berichten van sites, apps of diensten die zijn gehacked.

Natuurlijk is uw PC of Mac beveiligd met een goede beveiligingssuite, maar dat is geen garantie voor absoluut veilig Internet gebruik. Zelfs de meestgebruikte tool ter wereld, CCleaner, is onlangs slachtoffer geworden. Hackers zijn binnengedrongen in de website van Piriform, de ontwikkelaar van dit programma en hebben de goede tool vervangen voor een  versie met een Backdoor, zodat criminelen ongemerkt via een achterdeur uw computer kunnen binnendringen. De download lijkt dus heel legitiem, maar zelfs dat is geen garantie meer, tegenwoordig.

Het wordt steeds belangrijker om allerlei diensten in de gaten te houden om te waarschuwen voordat of nadat het te laat is. Eén van de betere diensten is Opgelicht! van AvroTros. Een gratis dienst en een TV-programma dat u op de hoogte houdt van allerlei verschillende vormen van oplichting en niet alleen computercrime.

Ook de overheid geeft u betrouwbare informatie, evenals nieuwssite zoals nu.nl, computerbladen, beroepsorganisaties zoals Tweakers en computerbedrijven. Doe uw voordeel met deze gratis diensten. Ze zijn vooralsnog betrouwbaar.

Bent u slachtoffer van malware zoals Cryptoware (uw bestanden worden versleuteld en er wordt losgeld gevraagd), kijk dan eens op de website van NoMoreRansom.org. Er is een kans dat daar een sleutel beschikbaar is om uw bestanden (gratis) te ontsleutelen. Deze site is opgezet door Europol, de Nationale Politie en Antivirus leveranciers.

Nog niet beveiligd, neem dan snel contact met mij op.