Dat is het aantal bedreigingen die ESET (een middelgrote speler op het gebied van beveiliging) dagelijks voorbij ziet komen. Unieke bedreigingen wel te verstaan.

Er wordt wel eens gezegd, dat beveiligingsbedrijven zelf voor deze rampspoed zorgen om hun producten te kunnen slijten, maar als één speler al 130 miljoen unieke bedreigingen per jaar in hun laboratoria ontvangt, kun je dat verhaal onmogelijk volhouden.

Malware, ransomeware en fishing zorgen voor grote bedreigingen. Met name ransomeware (gijzelsoftware) kan grote schade berokkenen met zelfs faillissementen tot gevolg. Lees hier meer over ransomeware.

Ransomeware is 'eenvoudig' verkrijgbaar op de markt als je een beetje de weg weet op het dark web (het duistere deel van het Internet). Er zijn zelfs bedrijven die deze malware variant simpel aanbieden en 'een kind kan de was doen'. Compleet met een helpdesk en zelfs met verrekenmodellen, zodat je zelf niet hoeft te handelen in Bitcoins. Want dat is het afrekenmodel in deze wereld. Niet te traceren maar ook koersafhankelijk. Met de huidige koers een dure grap, als je al zou betalen. Wat je natuurlijk nooit moet doen, want daarmee beloon je criminelen.

De gevolgen zijn desastreus en we zitten pas aan het begin van een tijdperk van dit soort bedreigingen. Een simpel antivirus programma ziet deze bedreigingen helemaal niet, daarvoor is een veel intelligenter systeem nodig. En een goede veilige back-up natuurlijk.

Het beveiligingspakket van ESET bevat 7 niveaus waar de malware doorheen moet, voordat het kwaad kan aanrichten. Als een bepaalde vorm al bekend is van eerdere acties, wordt het dankzij Live Grid al in de eerste laag herkend en geëlimineerd. In alle andere gevallen (zogenaamde zero-day bedreigingen) moeten de andere 6 lagen gepasseerd worden voordat het schade kan aanrichten. Grote kans dat in éen van die lagen de bedreiging onderschept en uitgeschakeld wordt. Daarbij wordt Live Grid geïnformeerd zodat andere gebruikers al binnen enkele minuten in laag 1 beschermd worden. Een fantastische oplossing.

Wordt mijn systeem dan niet traag?

Nee, u merkt nauwelijks dat het pakket aanwezig en actief is. De systeembelasting is minimaal en menig simpel antivirus pakket belast uw sytsteem al veel meer. De ESET security suite is één van de snelste scanners op dat gebied en is zo slim geprogrammeerd, dat het nauwelijks een belasting voor uw systeem is.

Dan zal het wel duur zijn!

Dat valt reuze mee. Voor een paar tientjes per jaar kunt u al gebruik maken van dit geavanceerde beveiligingspakket. Zeker niet als je weet wat de schade kan zijn, als je slachtoffer bent geworden. Niet alleen voor Windows pc's, maar ook voor uw Apple systeem en zeker ook voor Android platformen (tablets en mobieltjes). Alleen iPhones en iPads worden (nog) niet ondersteund.

Via een multi-device licentie kunt u verschillende platformen onder 1 licentie beveiligen. Ook Apple wordt steeds vaker aangevallen en hoewel de code op een Mac meestal geen schade kan aanrichten kan het altijd nog zorgen voor verdere verspreiding naar uw klanten, leveranciers, familie of vrienden. En dat wil je niet op je geweten hebben, toch?

Hebt u belangstelling voor deze geavanceerde beveiliging, dan adviseer ik u graag.