Ransomeware krijgt pas uw belangstelling als u slachtoffer bent. Dan is er plotseling paniek, zeker zonder back-up. Als u mij dan pas inschakelt is het te laat.

Ik zie bij de bezoekersaantallen op mijn website en Facebook page bij berichten over ransomeware, dat deze informatie en waarschuwingen niet veel gelezen worden. Hoe zou dat toch komen. Als u slachtoffer bent, is het te laat. Voorkomen is beter dan genezen en voorkomen is in dit geval echt niet moeilijk.

Er zijn slechts twee acties nodig:

  1. Een goede beveiliging op PC, MAC en/of Android device
  2. Een goede, betrouwbare en regelatige back-up

Bij beide voorzieningen kan ik u van dienst zijn. Er zijn geen hoge kosten aan verbonden, in ieder geval veel minder dan het losgeld dat van u gevraagd wordt én u verliest in ieder geval geen gegevens en bestanden.

Wat is ransomeware ook alweer?

Ransomeware is software, die al uw bestanden versleutelt. Er wordt beloofd, dat u na betaling van losgeld in de vorm van Bitcoins uw bestanden weer terugkrijgt. Het eerste lukt meestal nog wel, Bitcoins betalen, maar een ontsleuteling zal meestal niet geleverd worden of niet werken. U bent uw bestanden definitief kwijt, plus uw geld.

Er zijn een aantal organisaties gaan samenwerken om dit fenomeen tegen te gaan, maar het lijkt een bodemloze put. Steeds meer varianten van deze malware duiken op dus de oplossingen die gevonden worden werken vaker niet dan wel.

U krijgt deze ransomeware meestal binnen via een fishingbericht in de mailbox, waarbij u wordt verlokt tot het aanklikken van een linkje. Dan wordt de software gedownload en geïnstalleerd zonder dat u het in de gaten hebt. Enige tijd later verschijnt er een opvallende waarschuwing met uitleg hoe te handelen om uw bestanden weer toegankelijk te krijgen.

Hoe kan ik het voorkomen?

Door een goede beveiligingssuite te installeren is deze vorm van malware eenvoudig te voorkomen. Ook is het belangrijk om de standaard beveiligingsinstellingen in het besturingssysteem niet uit te schakelen, anders zet u alsnog deuren open die gesloten moeten blijven. Ik adviseer u graag.

Bent u eenmaal slachtoffer en hebt u een goede recente back-up, dan is er weinig aan de hand. Een betrouwbare recente back-up maken is echter wel een vorm van discipline die niet iedereen ter harte neemt. Daarom is het automatiseren van deze taak een verstandige optie. Ook daarbij kan ik u helpen.

Hoe te handelen na een besmetting?

Bent u eenmaal slachtoffer, zet dan direct uw computer uit om grotere schade te voorkomen. Meestal is het versleutelen van uw bestanden een langdurig proces en als u dat onderbreekt, voordat dit proces is voltooid, beperkt u in ieder geval de schade. Neem dan direct contact met mij op. Ik kan zorgen dat het proces geen verdere schade toebrengt en ik kan uw bestanden, als er een goede back-up beschikbaar is, in ieder geval herstellen.

Inmiddels hebben een aantal organisaties een gezamenlijk initiatief gestart onder de naam NoMoreRansome om u bij te staan. Van een aantal, inmiddels bekende, varianten hebben ze een oplossing beschikbaar en ook daar vindt u tips om besmetting te voorkomen.