Uw mobieltje of tablet is een kapitaal waard. Niet alleen is de aanschafprijs vaak aan de hoge kant, maar wat te denken van de inhoud. Wees er dus zuinig op en houdt het veilig.

Een mobieltje categorie smartphone kost al snel meer dan € 400,- en de luxe soorten bijna het dubbele. En dan komt daar vaak ook nog een duur abonnement bij wat vaak tientallen euro's kost gedurende 24 maanden. Of je die dienst nu afneemt of niet. Er wordt echter onderschat wat hij nog meer aan waarde heeft. Dat kan zomaar oplopen tot € 30.000,- of meer.

Helaas beseffen veel mensen de waarde van de smartphone onvoldoende en gaan ze achteloos om met dit waardevolle bezit. Hij ligt vaak nauwelijks bewaakt op een terrastafel, ze lopen er in grote mensenmassa's mee rond in de hand of hij steekt half uit een broekzak of tas. De paniek slaat echter wel meteen toe als hij verdwenen is of kapotvalt. Dan ga je beseffen hoe waardevol zo'n apparaat werkelijk is en hoe onthand je ineens bent.

Zou u dat ook doen met een zak met duizenden euro's?

Hoe kom ik daarbij? Wat denk je van allerlei zaken, die vroeger apart gekocht moesten worden. De lijst apps die ze vervangen is vrijwel eindeloos. Niet iedereen gebruikt natuurlijk alle mogelijkheden maar ook de minder intensieve gebruiker zal schrikken van de 'waarde' van alle apps. We gaan even optellen:

  • Allereerst is een smartphone of tablet vrijwel even intelligent en krachtig als een volwaardige computer. Vaak staan er ook apps op die volwaardige programma's vervangen zoals Office en een compleet navigatiesysteem, al je e-mail en andere communicatie. Dat is toch al snel enkele duizenden euro's waard.
  • De toegang tot het wereldwijde web is van onschatbare waarde. Dat is bijvoorbeeld een gigantische, heel moderne, encyclopedie die altijd actueel is. Ook de dikke Van Dale en alle woordenboeken wereldwijd staan online evenals alle handboeken van alle apparatuur en software die wereldwijd ooit zijn verkocht. Alles wat je vroeger in de bibliotheek ging opzoeken of lenen om te lezen is er te vinden. Van onschatbare waarde!
  • Natuurlijk is het ook een vervanger voor apparaten, zoals de 'normale' telefoon, fax en kopieermachine, scanner, foto- en filmcamera en dictafoon. Vergeet de TV en de radio niet, evenals de CD- of DVD-speler en de videorecorder. Ook die zijn weer enkele duizenden euro's waard.
  • Ook minder voor de hand liggende apparaten zijn overbodig geworden door het mobieltje. Denk aan een horloge, wekker, stopwatch, compas, waterpas, agenda, rolmaat, leesbril, toetsenbord en muis, allerlei electronische testapparaten, betaalsystemen, afstandsbedieningen, muziekspelers, weerstations en nog veel meer. Enkele honderden tot duizenden euro's waard.
  • Nog niet genoemd zijn de kranten en tijdschriften. Altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Wat is dat waard?
  • Plus het al genoemde bel- en data abonnement als je geen prepaid kaart gebruikt. Al snel 24x € 30,- is ook bijna € 1000,-
  • Daarnaast heb je met het gebruik van sociale media natuurlijk ook direct toegang tot heel veel persoonlijke informatie, die niet voor ieders ogen bedoeld is. Deze waarde is al helemaal niet in geld uit te drukken.

Kortom, alles bij elkaar een enorm waardevol bezit en een goede reden om hier zorgvuldig(er) mee om te gaan. Is hij beveiligd met een pincode, wachtwoord of iets dergelijks? Ik ben bang van niet. DOEN! Je auto zet je ook op slot.

Wilt u dit bezit alsnog beveiligen, dan adviseer ik u graag. Voor een paar euro per jaar is uw waardevolle bezit beveiligd tegen malware, misbruik en hebt u de mogelijkheid om het apparaat te blokkeren of op te sporen bij vermissing of diefstal.