Op 2 augustus a.s. kunnen we de 2e grote update van Windows 10 verwachten.
Wat gaan we daarvan merken?

Na de eerste grote update in november 2015 komt Microsoft op 2 augustus a.s. met de zogenaamde Anniversary Update. 1 jaar na de eerste release van deze nieuwe Windows versie, die een jaar gratis is verspreidt en ong. 300 miljoen systemen heeft bereikt.

Allereerst zal het Startmenu er iets anders uitzien dan we tot nu toe gewend waren. Ook dat is in de vorige update gebeurt. Omdat Windows 10 een zogenaamde SaaS toepassing is (Software as a Service), kan Microsoft op hun servers de aanpassingen doorvoeren en als een update aanbieden.

Ten tweede worden in het vernieuwde Startmenu (de tegeltjes) 10 toepassingen gepushed, dat zijn voorgestelde (lees gesponsorde) apps die direct geïnstalleerd worden of als linkjes naar de Windows Store verwijzen. De Windows Store zal in ieder geval vaker bezocht moeten worden, want daar zit het verdienmodel in de toekomst. Welke dat zijn is nog niet duidelijk, maar Office, OneDrive en Skype werden al ongevraagd geïnstalleerd in de 'oude' versie. Daar zullen nu dus extra apps bijkomen, al of niet gewenst.

Verder zal Cortana beter gaan functioneren, maar voorlopig niet voor Nederlandse versies. Daar zullen wij hier dus nog weinig van merken, is de verwachting. Edge gaat werken met extensies, die zullen geleidelijk geïntroduceerd gaan worden. Ook is een zwart thema toegevoegd, wat voorheen alleen mogelijk was via een registeraanpassing. het actiecentrum kent nu een groepeerfunctie, dus oogt wat verfijnder.

Onder het klokje vindt je nu ook een kalender met een overzicht van de afspraken en je kunt direct een afspraak toevoegen. Via het luidsprekerpictogram kun je direct meer geluidsinstellingen aanpassen.

Windows Hello is toegevoegd. Hiermee kun je inloggen met biometrische kenmerken zoals een irisscan of vingerafdruk of via een smartphone je Windows 10 PC ontgrendelen. Voorlopig werkt dit echter alleen met de enterprise versie en niet in de meestgebruikte home en pro edities.

Er is een Windows Ink-werkruimte toegevoegd, waardoor je meer mogelijkheden hebt met de speciale pen of stylus. Zo kun je direct notities maken in OneNote of plaknotities. Die pen is echter nog wel erg prijzig. Ook is de berichten-app uitgebreid, in combinatie met een Windows Phone (en later met Android) worden naast Skype ook SMS-berichten weergegeven.

Kortom, zeker voor Nederlandse systemen weinig schokkends maar het zal onder de motorkap waarschijnlijk allemaal net iets soepeler verlopen. Een lichte verbetering dus.

Gratis?

Windows 10 was tot vandaag 29 juli gratis.

Update 30 juli: Windows 10 is dus niet meer gratis.
Wel blijft de pop-up in de taakbalk om alsnog de overstap te maken, maar nu betaald. Naar het schijnt is er nu wel de mogelijkheid om op een linkje te klikken 'Ik wil Windows 10 niet' of zoiets. Ik heb het zelf nog niet kunnen constateren.

Prijzen: € 135,- voor de Home versie en € 279,- voor de Pro versie.
Niet misselijk: Windows Store.

Het u vragen of wilt u een upgrade? Ik help u graag.