Losgeld betalen? Nooit doen. Als u slachtoffer bent van Cryptolocker of andere ransomeware zijn er mogelijk andere oplossingen.

Ransomeware is software die uw bestanden versleutelt en daarna losgeld vraagt, vaak in de vorm van Bitcoin(s). Aangezien dit een anoniem betaalmiddel is, is de crimineel die er achter zit niet op te sporen.

Betalen betekent ten eerste, dat u ze aanmoedigt om met deze lucratieve praktijken door te gaan. Ook is de kans groot dat u vaker slachtoffer zult worden omdat u een gewillige betaler bent. Maar het grootste gevaar is nog wel dat u uw centen kwijt bent én uw bestanden. De praktijk leert namelijk, dat u na betaling meestal geen of niet werkende sleutel ontvangt en dat uw bestanden dus versleuteld blijven. Bestanden kwijt én geld kwijt.

Sinds kort is er door de politie, in samenwerking met Europol en een paar bedrijven een initiatief gestart om deze vorm van criminaliteit te bestrijden en slachtoffers te helpen: Het NoMoreRansom Project. U kunt althans een poging wagen. Klik op deze pagina op YES en u krijgt de mogelijkheid om 2 versleutelde bestanden op te sturen (uploaden). Tevens stuurt u het bericht over de gijzelsoftware mee. Daarmee start een analyse naar de vorm van de versleuteling. Als die herkent wordt, dus de sleutel wordt herkend, dan krijgt u een linkje per e-mail toegestuurd om de oplossing te downloaden. Garanties zijn er niet, maar niet geschoten is altijd mis. Geef uw waardevolle bestanden in ieder geval nog een kans.

Tevens vindt u op deze pagina advies om besmetting te voorkomen, vragen en antwoorden (Q&A) over deze vorm van malware en een groeiende lijst van zogenaamde decryptors, ontsleutelprogramma's voor bekende vormen van Cryptolockers.

Durft u bovenstaande actie niet zelf uit te voeren dan help ik u graag. Bel of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.mij dan voor een afspraak.