Moet ik nu wel of niet upgraden? Die vraag wordt mij vaak gesteld de laatste tijd. Met name omdat Microsoft de melding heeft toegevoegd, dat die tot 29 juli gratis is.

 

Inderdaad, tot 29 juli is de upgrade gratis voor alle systemen met Windows7 of 8(.1). Na deze datum zult u ervoor moeten betalen, namelijk € 120,-

De afgelopen maanden heb ik veel ervaring opgedaan met deze upgrade. Vaak gaat het goed maar lang niet altijd. Met name systemen van 4 jaar of ouder zullen vaak niet vlekkeloos werken. "Never change a winning team" is een veelgehoorde uitspraak. Als u niet van plan bent om het systeem nog jaren te blijven gebruiken, zou ik het zo laten. Zeker zakelijke applicaties kunnen nog wel eens roet in het eten gooien. Ook blijkt Windows10 niet zo snel als wordt beloofd.

Hebt u een PC of laptop met en SSD (Solid State Drive) in plaats van een gewone harde schijf, dan zeg ik: "Absoluut doen". Windows10 is geoptimaliseerd voor het gebruik van dit medium en daarmee wordt uw systeem werkelijk razendsnel en klaar voor de toekomst.

Hebt u een jong systeem met een harde schijf en wilt u nog jaren plezier hebben van dit systeem, dan is een upgrade naar een SSD met Windows10 een waardevolle investering waar u nog jaren plezier van hebt. Houdt u er wel rekening mee dat een SSD nog fors duurder is dan een harde schijf en dat ook het verplaatsen van het systeem en uw bestanden en het inbouwen van de SSD vakwerk is.

De harde schijf kan in elk systeem eenvoudig vervangen worden maar vaak is er ook de mogelijkheid om de SSD er bij te plaatsen, ook in een laptop, waardoor u de harde schijf als extra opslagruimte kunt blijven gebruiken. De snelheid van de SSD komt met name ten goede aan Windows en uw programma's, uw bestanden zijn op een harde schijf snel genoeg benaderbaar. Soms is hiervoor een uitbreiding nodig in de vorm van een bracket die in de plaats komt van de DVD-brander, die toch vrijwel niemand meer gebruikt. De DVD-brander kan optioneel tegen geringe extra kosten in een externe USB-behuizing geplaatst worden voor incidenteel gebruik.

Ook Apple systemen krijgen een enorme boost bij het gebruik van een SSD, waardoor ze nog jaren met veel plezier gebruikt kunnen worden. Ook daarmee kan ik u helpen.

Neem gerust contact met mij op voor een prijsopgave. De kosten hangen veel af van de vereiste opslagruimte en de extra opties die u kunt kiezen.

Ik adviseer en help u graag.

Pieter Pijnenburg

PPYNENBURG.NL