Bij de Kamer van Koophandel werd ik beloond voor mijn inspanningen met een groot compliment. Zo'n ondernemingsplan zien ze zelden tot nooit. Geen vragen, alles was helder.

We konden meteen verder over de VAR WUO verklaring aan de slag, het specialisme van de medewerker die mij van dienst was. Die verklaring ik nodig heb om mij te vrijwaren bij opdrachtgevers. Zonder deze verklaring zijn opdrachtgevers veranwoordelijk voor werknemerspremies en dat willen ze uiteraard niet. Daarom moet je bij professionele ondernemers, zeker als je langduriger werkt, een VAR-WUO (Verklaring Arbeidsrelatie, Winst uit Onderneming) kunnen overleggen.

Die verkrijg je bij de belastingdienst via het invullen van een aantal vragen met betrekking tot je werkzaamheden. Deze verklaring moet jaarlijks vernieuwd worden. Een complexe vragenlijst die voor velerlei uitleg vatbaar is, maar waaruit een bepaald soort VAR verklaring resulteert. Dat moet dus een WUO worden. Alle vragen zijn aan bod geweest.

Ook zijn de verzekeringen nog kort aan bod geweest, dat is ook een lastig vraagstuk. Ga je dure verzekeringen afsluiten of ga je zelf sparen om die risico's veilig te stellen. Het blijft natuurlijk altijd een gok. De voordelige verzekeringen dekken de lading niet en bij de dure is dat wel het geval maar ben je de betaalde premie kwijt als je er geen gebruik van hoeft te maken. Zelf opzij zetten levert in ieder geval een extraatje op als je er voor je pensioen geen gebruik van hoeft te maken. Dan is je ondernemngschap in ieder geval extra beloond.