Veel mensen worstelen met verschillende accounts. Ik wil je daar graag bij helpen. Hier wat aanwijzingen.

Een account bestaat uit een gebruikersnaam of e-mailadres en een wachtwoord. Deze combinatie is uniek voor elke dienst. Of althans ... ZOU uniek moeten zijn.
Veel diensten zijn echter gekoppeld aan een zelfde account. Denk daarbij aan diensten van Microsoft en Google. Dat betekent dat je met één en hetzelfde account inlogt op verschillende diensten. Hier een klein overzicht:

Een Microsoft account is een persoonlijk account en wordt voor veel diensten gebruikt:

Kortom, heel onoverzichtelijk bij Microsoft. Ze hebben er een zooi van gemaak in de loop der tijd.

Een Google account is ook een persoonlijk account en wordt gebruikt voor alle diensten die Google aanbiedt, en dat zijn er heel veel. Het moederbedrijf van Google heet Alphabeth en dat zegt eigenlijk genoeg. Ze hebben zelfs een Assistent om je op weg te helpen naar de juiste dienst.

Kotom, alle diensten vallen onder hetzelfde account. Heel overzichtelijk maar je geeft daardoor wel heel veel informatie en gedrag prijs.

Een Apple account is ook een account per persoon. Alle info van al je Apple apparaten wordt opgeslagen onder dat ene account. Hetzelfde als voor Microsoft en Google. Je kunt met het AppleID inloggen op:

Let op, draag je een apparaat over, zorg dan dat die niet met jouw AppleID blijft werken. Die heeft namelijk toegang tot alle online gegevens, zoals e-mail, contacten, agenda en notities. Dat is natuurlijk niet iets wat je wilt. Wil je gegevens delen dan kun je verschillende AppleID's koppelen in een familie-account.

Kortom, je moet even doorhebben hoe de informatie wordt opgeslagen, dan is het over het algemeen niet zo moeilijk.

Verder kun je een e-mailadres ook gebruiken bij inloggen op andere diensten, niet gekoppeld aan een grote onderneming zoals Microsoft, Google of Apple. Je gebruikt dan wel een e-mailadres b.v. gmail of hotmail, maar daar hoort dan (om het goed te doen) een ander wachtwoord bij. Vaak wordt eenzelfde of vrijwel identiek wachtwoord gebruikt en dan begint de grote verwarring.

Gebruik een totaal ander wachtwoord bij dezelfde e-mailadressen voor verschillende diensten zoals webshops of social media accounts, dan voorkom je vergissingen en maak je het potentiele criminelen een stuk lastiger.
Bedenk bij voorbeeld een wachtwoord wat de dienst beschrijft en versleutel die met een eigen 'omrekenlijst'. Vervang een letter door een cijfer, teken of andere letter en doe dat consequent voor alle wachtwoorden. Zet er dan ook nog een jaarcode voor, tussen of achter, bijvoorbeeld van het jaar dat je de dienst bent gaan gebruiken. Dan kun je ze eenvoudig onthouden maar zijn ze voor anderen niet gemakkelijk te raden. En zet er dan ook nog een teken voor, tussen of achter om het extra lastig te maken voor anderen.

Enkele voorbeelden:
Facebook: Vind ik leuk 2016- V1nd16#1kL3uk!
Wehkamp: Wehkamp 2019 - W3h19!C@mp
123Inkt: Mijn Printer 2017 - 17|M1jnPr1nt3r
enz ...

Hulp nodig om dit goed georganiseerd te krijgen? Ik help graag.