Ik heb nog een paar fraaie oplossingen liggen voor mensen die op vakantie veilig online willen of moeten zijn.

Als ondernemer moet je ook tijdens de vakantie vaak online bereikbaar zijn. Het Internet op kunnen of bij voorbeeld je e-mail checken Mijn advies: Neem dan niet je zakelijke laptop mee met al je waardevolle bedrijfsgegevens. Doe je dat toch, maak dan op z'n minst eerst een, uiteraard veilig opgeslagen, back-up. De kans op schade, diefstal of verlies is tijdens vakantie veel groter dan normaal. Natuurlijk wil je zo weinig mogelijk 'werken' maar soms is het niet te voorkomen.

Het is wellicht verstandig om een alternatief mee te nemen in de vorm van een voordelige laptop of handzame ultrabook met alleen de noodzakelijke informatie en middelen. Bekijk mijn huidige voorraad met scherpe aanbiedingen. Gaat het mis, dan staat je bedrijf niet stil maar kun je direct bij thuiskomst weer doorwerken en is de schade beperkt. Ik kan je daar snel aan helpen, uit voorraad. Uiteraard installeer ik de noodzakelijke tools en zorg ik voor een goede beveiliging, zodat gevoelige informatie niet in verkeerde handen kan vallen.

Natuurlijk is de eerste stap een goed inlogwachtwoord, zodat vreemde ogen niet direct bij je omgeving kunnen. Daarnaast is een goed beveiligingspakket noodzakelijk. Ga je online en maak je geen gebruik van een VPN-verbinding, dan is de kans groot dat je gebruik maakt van openbare (vaak onbeveiligde) netwerkdiensten in hotel, camping of op een terras. Deze verbindingen werken steeds beter maar zijn niet veilig. Ze kunnen eenvoudig misbruikt worden door criminelen via een zogenaamde 'man in the middle-attack'. Hierbij zit de crimineel tussen jouw computer en de internetverbinding en gaat alle verkeer via 'zijn' computer. Daardoor kan die al dat verkeer in leesbare vorm monitoren, inclusief inlognamen, wachtwoorden en andere gevoelige informatie. Het alternatief, je smartphone gebruiken als hotspot, kan natuurlijk ook maar kan ook flink in de papieren lopen als je niet de juiste bundel hebt bij je provider.

 Je hebt met een laptop bijvoorbeeld tevens toegang tot websites met informatie over de regio waar je verblijft, Google Maps en vele andere sites. Een dagje uit plannen is daarmee een stuk eenvoudiger dan met een smartphone met een klein schermpje. Ook kun je daardoor een stukje vertier van huis meenemen. Denk aan muziek, social media, een paar boeken of toegang tot tv of Netflix.

Een bijkomend voordeel is, dat je bij voorbeeld die prachtige beelden die je 'op de gevoelige plaat' vastlegt, ook direct tijdens je vakantie naar de laptop kunt kopiëren. Mocht er wat misgaan met camera of smartphone, dan heb je mogelijk toch nog die mooie herinneringen voor later. Ook daarvoor zijn fraaie tools beschikbaar, ik adviseer je graag. Een ander voordeel is, dat je deze ook na je vakantie kunt gebruiken op minder voor de hand liggende plaatsen, zoals tijdens een bezoek bij een klant.

Wil je toch je eigen laptop meenemen, zorg dan in ieder geval voor een goed en veilig opstart wachtwoord, bij voorkeur versleuteld en berg hem tijdens afwezigheid veilig op (b.v. in de kluis van een hotel of op de camping bij de receptie). Je gaat er ongetwijfeld niet de hele dag mee op sjouw.

Wil je een ultrabookje, dat is een stuk handzamer dan een forse laptop. Ik help je graag.